NORMANDİYA USULÜ ELMALI TURTA
- 3 orta boy soyulmuş ince dilimlenmiş elma
- Parlaklık için 2 yemek kaşığı kayısı marmeladı (tercihe bağlı)
- 150 gr normal un
- 2 yemek kaşığı esmer toz şeker
- 100 gr küp küp kesilmiş tuzsuz tereyağ
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- Bir tutam tuz
- 110 gr tuzsuz, oda sııcaklığında tereyeğ
- 110 gr esmer şeker
- 1 çırıpılmış yumurta
- 1 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı calvados
- 110 gr çekilmiş badem
- 2 çorba kaşığı sade un
- Hamuru için karıştırma kabına unu elekten geçirin ve içine şekeri karıştırın.Pürüsüz bir kıvam alana kadar küp tereyğları parmağınız ile una yedirin.
- Karışımın ortasına bir çukur açıp içine yumurta sarısını,suyu,vanilyayı ve tuzu ekleyin.Yumuşak hamur haline getirecek şekilde karıştırıp top haline getirin.Streç filme sarın ve en az yarım saat buzdolabında tutun.
- Franjipan yapmak için bir kasede şeker ve tereyağını krema haline getirin ve yumurta sarısıyla yumurtayı ayrı ayrı ekleyin.Calvados'u karıştırın.Başka bir kasede, çekilmiş bademlere un serpin ve bulamaca ekleyin
- Unlu bir yüzeyde hamuru 3mm kalınlığında 25 cm çapında bir daire olarak açın.23-25 cm'lik gevşek tabanlı bir turta kalıbının içine bastırarak yerleştirin ve kenarından kıvırın. 10-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Fırını 200 dereceye açın
- Franjipanı soğumuş hamurun ortasına koyarak eşit biçimde dağıtın.Elma dilimlrini üst üste gelecek şekilde dairesel dizin.Üzerini kalan hamurla çizgiler yapın.(isteğe bağlı yapılabilir) orjinali üstü düz elma olmasıdır.
- 200 derecede ısınmış fırında 15 dakika pişirdikten sonra,ısıyı 180 derceye indirerek 15-20 dakika daha pişirin.
- Piştikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Yorumlar
Yorum Gönder