NORMANDİYA  USULÜ ELMALI TURTA


      8 KİŞİLİK 

  • 3 orta boy soyulmuş ince dilimlenmiş elma
  • Parlaklık için 2 yemek kaşığı kayısı marmeladı (tercihe bağlı)

       TURTA HAMURU İÇİN
  • 150 gr normal un 
  • 2 yemek kaşığı esmer toz şeker
  • 100 gr küp küp kesilmiş tuzsuz tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı vanilya özü
  • Bir tutam tuz
       FRANJİPAN İÇİN

  • 110 gr tuzsuz, oda sııcaklığında tereyeğ
  • 110 gr esmer şeker
  • 1 çırıpılmış yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı calvados
  • 110 gr çekilmiş badem
  • 2 çorba kaşığı sade un
        YAPILIŞI
 
  1. Hamuru için karıştırma kabına unu elekten geçirin ve içine şekeri karıştırın.Pürüsüz bir kıvam alana kadar küp tereyğları parmağınız ile una yedirin.
  2. Karışımın ortasına bir çukur açıp içine yumurta sarısını,suyu,vanilyayı ve tuzu ekleyin.Yumuşak hamur haline getirecek şekilde karıştırıp top haline getirin.Streç filme sarın ve en az yarım saat buzdolabında tutun.
  3. Franjipan yapmak için bir kasede şeker ve tereyağını krema haline getirin ve yumurta sarısıyla yumurtayı ayrı ayrı ekleyin.Calvados'u karıştırın.Başka bir kasede, çekilmiş bademlere un serpin ve bulamaca ekleyin
  4. Unlu bir yüzeyde hamuru 3mm kalınlığında 25 cm çapında bir daire olarak açın.23-25 cm'lik gevşek tabanlı bir turta kalıbının içine bastırarak yerleştirin ve kenarından kıvırın. 10-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
  5. Fırını 200 dereceye açın
  6. Franjipanı soğumuş hamurun ortasına koyarak eşit biçimde dağıtın.Elma dilimlrini üst üste gelecek şekilde dairesel dizin.Üzerini kalan hamurla çizgiler yapın.(isteğe bağlı yapılabilir) orjinali üstü düz elma olmasıdır. 
  7. 200 derecede ısınmış fırında 15 dakika pişirdikten sonra,ısıyı 180 derceye indirerek 15-20 dakika daha pişirin.
  8. Piştikten sonra 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar